BEDAVA WEB SİTESİ HAZIRLAMA

Bu sayfada bedava web sayfası hazırlama ile ilgili bilgiler sunulacaktır.Bu bilgilerin planı aşağıdaki gibidir. 

1. Bedava e-posta (e-mail) adresi alma.

Amacınızda ister bir web sayfası hazırlamak olsun ister olmasın bugün internetten faydalanabilmenin en temel gereklerinden birisi de bir e-posta adresinizin bulunmasıdır. Bugün internette dolaşan hemen herkesin en az bir (belki de onlarca) e-posta adresi bulunmaktadır. E-posta adresi iss tarafından verilebileceği gibi bu hizmeti bedava olarak veren kuruluşlardan da elde edilebilir. Bu bedava hizmetin avantajları şunlardır: 

  1. Bedavadır. 
  2. Servis sağlayıcınız değişse de e-posta adresiniz değişmez. 
  3. Chat odası, takvim gibi ek bazı imkanlara da sahip olabilirsiniz. 
Bedava e-posta almanın dezavantajları ise şunlardır: 
  1. Her ne kadar aksi iddia edilse de güvenlik problemi vardır. 
  2. Reklamlarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. 
  3. Bazı amatör e-posta siteleri bazı durumlarda kapalı bulunabiliyorlar. 
Ayrıca bazı durumlarda hiç okumayacağınız bir sürü reklam e-postası almak zorunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda ikinci bir e-posta adresi alıp bu reklamları bu e-posta adresine yönlendirerek gerçek e-postanızı rahatlatmış olursunuz.
 
 

Bir e-posta hizmetini seçerken hizmet hızı, kullanım kolaylığı, güvenilirliği, kullanılabilir disk alanı, postanıza ulaşana kadar görmek zorunda olduğunuz reklam miktarı ve url'sinin kolay hatırlanabilirliği gibi hususlara dikkat edilir. 

Bedava e-posta hizmeti veren şirketleri kıyaslayan bir tabloya burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bunlardan Yahoo ve Hotmail firmalarını tavsiye ederim.
 
 

2. Bedava web alanı alma.

İnternet üzerinde bedava web alanı veren yüzlerce site bulunmaktadır. Bunlar arasında sizin için en uygununu seçmek hem sizin hem de ziyaretçilerin işini kolaylaştıracaktır. Bu siteler arasında seçim yaparken en önemli husus, url'nizin kolay hatırlanabilir ve kısa olmasıdır. İkinci planda ise sayfanıza konulan reklamlar, size verilen disk alanı, kullanabileceğiniz utility programları, serverin hızı ve güvenliği gelir.

Sayfanıza konulan reklamlar genellikle iki şekildedir: Popup ve Banner. Banner reklamlarda sayfanızın bir kısmına (genellikle en üstüne) sizin seçme imkanınızın olmadığı bir reklam otomatik olarak yerleşir. Normal şekilde ulaşan bir ziyaretçinin ekranında sizin sayfanızın göründüğü alan küçülmüş ve şekli bozulmuş olarak karşısına çıkmış olabilir. Popup reklamlar ise sizin sayfanıza ek olarak küçük ve ayrı bir pencerede reklam gönderilme şeklidir. 

Tripod, freeservers, hypermart, homestead, xoom ve freeyellow akla gelen ilk birkaçı. Bu hizmeti veren yüzlerce site arasında seçim yapmanızı kolaylaştıracak şu iki tabloyu ziyaret etmeyi unutmayınız: 

  1. Bu tabloda size verilecek alan büyüklüğü, ftp, e-posta, cgi desteği vs. konuları belirtilerek web alanı veren şirketler karşılaştırılmış. 
  2. Bu tabloda ise url'nizin ne şekilde olacağı, sayfanıza konulan reklamlar, disk büyüklüğü vs. belirtilerek karşılaştırma yapılmış. 

3. Bedava yönlendirme (redirection) hizmeti alma.

Web sitenizi yerleştirmek için çok iyi bir site buldunuz. Bütün özellikleri güzel fakat url'niz çok uzun olmak zorunda. İşte bu gibi durumlarda yönlerdirme hizmeti veren adresleri kullanabilirsiniz. Örneğin sitenizin gerçek adresi: https://members.tripod.com/sauprep/index.htm gibi uzun olabilir. Fakat bu adrese http://sauprep.cjb.net veya http://go.to/sauprep yazarak ulaşmak daha kolay görünüyor, değil mi?

Yalnız bu adreslerin bir kısmı da popup pencerelerde reklam gönderiyorlar. En ünlüleri http://adınız.cjb.net ve http://go.to/adınız   olan bu siteleri daha ayrıntılı olarak incelemek için bu tabloyu mutlaka görün.

4. Web sayfası hazırlama

Günümüzde web sayfası hazırlamak bir  döküman yazmak kadar kolaylaştı. Hatta Word ile yazıp html olarak kaydederek bile bir sayfa hazırlanabilir. Fakat özellikle bu işle için yazılmış Frontpage gibi html editörleri kullanarak çok daha profesyonelce sayfalar hazırlanabilir. Bir web sayfası için en önemli konu mümkün olduğu kadar fazla ziyaretçi çekebilmektir. Şimdilik bu konuda sizlere yardımcı olabilecek bazı bağlantıları aşağıda veriyorum, ilerde bazı konuları bu sitede anlatmaya başlayacağım: 

5. Sayaç (counter) ekleme

Sayfanıza yapılan ziyaret sayısını tutmak ve göstermek için kullanılan sayaçlar, 3 şekilde hazırlanabilirler: 

  1. Host makinede bulunan sayaçları kullanma. Bu yöntemde sayfalarınıza ev sahipliği yapan sitede bulunan sayaçlardan kendi sayfanıza koyabilirsiniz. Kullanım şekli ve görüntüsü ev sahipliği yapan sitelere göre değişiklik gösterebilir. En büyük dezavantajı ev sahibi sitenin gösterdiği şekillerin dışına çıkılamamasıdır. Fakat hız olarak daha avantajlıdır. 
  2. İkinci yöntem ise ücretsiz sayaç hizmeti vermek için kurulmuş sitelerden yararlanmaktır. Bu işlem için ikinci bir siteye daha ulaşılması gerektiğinden bağlantıda çok az bir yavaşlamaya neden olabilir. Fakat çok değişik sayaçlar sunmasından dolayı çoğu kişinin tercih ettiği bir yöntemdir. En ünlüler arasında Counter, Thecounter, Fastcounter, Siteflow, Freestats sayılabilir. Şu tablolardaki karşılaştırmayı incelemeyi unutmayın
  3. Son yöntem ise java, javascript veya cgi yardımıyla kendi sayacını kendinin yapmasıdır. Fakat zahmetli ve bilgi gerektiren bir iş olduğu için başlangıçta pek tercih edilmez.